Enschede, hart van Oost-Nederland

Zoekresultaten

Enschede is met zo’n 160.000 inwoners het grootstedelijk hart van Oost-Nederland. Het is een ondernemende en tolerante leefstad met ruim 150 nationaliteiten, aan de grens van Nederland en Duitsland.

De universiteit en het Kennispark Twente worden internationaal geroemd om hun vermogen, theoretische kennis om te zetten in hoogwaardige praktische toepassingen die de wereld veroveren. Een stad met een hogeschool, een conservatorium, een popacademie, een internationale school, een kunstacademie. Epicentrum van muziek en cultuur in het oosten van Nederland, met een geweldig winkelaanbod rond het gezelligste horecaplein van Nederland. Enschede is ook de thuisbasis van de fantastische voetbalclub FC Twente. Enschede: een stad om lief te hebben, om te wonen, te werken, te studeren – een stad om te leven. Waar de toekomst elke dag opnieuw begint.

____
Geschiedenis van Enschede

Enschede is een ontdekkingstocht waard. Rond 1860 kende Enschede rond de 4.000 ingezetenen. Enschede kende toen nog een stadsgracht en twee toegangspoorten. De contouren van één van die poorten zijn nog zichtbaar in één van de oudste straten: de Marktstraat. Zelfs veel inwoners lopen over de gedenksteen heen zonder zich te realiseren dat zich hier de Veldpoort bevond.

____
Textielverleden

Enschede is een van de steden in Twente die groot zijn geworden door de textielindustrie. Na 1860 kwam de textielindustrie in de stad tot bloei, door de mechanisering van het weef-en spinproces, waardoor het aantal fabrieken en inwoners exploratief groeide. Deze periode van zo’n 150 jaar heeft veel gedaan voor de werkgelegenheid en de infrastructuur, maar heeft tevens een impuls gegeven aan cultuur, natuurbehoud en cultuurhistorie.

Het beeld van de Twentse steden is bepaald door verdwenen textielfabrieken en industriële monumenten. De textielfabrikanten hebben tuindorpen laten bouwen en parken laten aanleggen. Ook zorgden zij voor voorzieningen als een textielschool, het Rijksmuseum Twenthe, badhuizen en verenigingsgebouwen. Het platteland in Twente heeft ook geprofiteerd van de textiel. Eind 19e en begin 20e eeuw zijn er veel villa’s gebouwd, waarin Twentse invloeden en cottage-achtige elementen zijn toegepast. Er zijn veel landgoederen gesticht met boerderijen, tuinen, jachtgelegenheden, vijvers en koepels.

Daarnaast hebben er zich verschillende rampen voltrokken. De stad werd getroffen door drie stadsbranden, waarbij de brand in 1862 echt een ommekeer betekende in de geschiedenis. De hele stad brandde af. Er vielen wonder boven wonder slechts twee doden. Ook de bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden een verwoestende werking. De geallieerden dachten per ongeluk dat ze in plaats van Enschede een Duitse stad bombardeerden.
Daar bovenop kwam nog dat het Enschedese stadsbestuur de slopershamer rigoureus heeft gehanteerd. Maar wie goed kijkt, zal zeker genoeg zien. Een voorbeeld van een historisch pand is Villa Van Heek uit 1870 aan de Oude Markt, ook wel bekend als het huis met de stoep.

Vanaf de jaren zestig volgde de ineenstorting van de textielindustrie. Wederom een regelrechte ramp. Van de beroepsbevolking was 85% werkzaam in de textiel. Maar Enschede zou Enschede niet zijn als de stad er niet bovenop zou krabbelen. Zoals dat ook gebeurde na de vuurwerkramp op 13 mei 2000, waarbij een hele woonwijk werd weggevaagd. Deze enorme veerkracht is terug te voeren op de mentaliteit van de inwoners.

____
Vuurwerkramp

Zaterdag 13 mei 2000 is een inktzwarte dag in de geschiedenis van Enschede. Op deze dag werd de wijk Roombeek getroffen door de vuurwerkramp. Deze ramp, die diepe indruk maakte op Enschede, Nederland maar ook de rest van de wereld, staat bekend onder de naam ‘Vuurwerkramp Enschede’.

Er ontstond een brand in een vuurwerkopslag in de wijk Roombeek. De explosies die hierop volgden verwoestten een groot deel van deze wijk. Er kwamen 23 mensen om het leven en het aantal gewonden was ook erg groot: 974. Meer dan 50 woningen werden totaal verwoest door de brand en explosies en vele tientallen woningen raakten in meerdere of mindere mate beschadigd.

Inmiddels is Roombeek herrezen en is het een eigentijdse wijk die van alles te bieden heeft op het gebied van wonen, werken, winkelen en cultuur. In Roombeek is ongelooflijk veel te zien op het gebied van stedenbouw en architectuur. Er is een huizenmix van jaren ’30 tot moderne architectuur, wat ook terugkomt in de kunstobjecten die je in de hele wijk vindt. Het is een grote trekpleister voor toeristen.

____
Woonwijken Enschede

Enschede Centrum
Het stadsdeel Centrum bestaat uit het gehele binnensingelgebied. Dit stadsdeel bestaat naast de Binnenstad uit de wijken Boddenkamp, De Bothoven, Het Getfert, Hogeland Noord, Horstlanden-Veldkamp, Laares, Lasonder-‘t Zeggelt.

Enschede Noord
Het stadsdeel Noord bestaat uit de noordelijke wijken Bolhaar, Deppenbroek, Mekkelholt en Roombeek, de wijk Twekkelerveld in het noord-westen van de stad, de campus van de Universiteit Twente en het dorp Lonneker.

Enschede Oost
Enschede Oost bestaat uit de wijken Dolphia, Hogeland, Varvik-Diekman, Het Ribbelt, Stokhorst, Velve-Lindenhof, Het Wooldrik en nieuwbouwwijk De Eschmarke. Daarnaast hoort ook het grensdorp Glanerbrug, ingeklemd tussen Enschede en de Duitse stad Gronau, onder het stadsdeel.

Enschede Zuid
Het stadsdeel Zuid beslaat het gebied ten zuiden van de A35, waar na de jaren 60 de wijken Helmerhoek, Wesselerbrink en Stroinkslanden zijn gerealiseerd.

Enschede West
Stadsdeel Enschede West betreft een gebied met een grote verscheidenheid aan wijken. Het stadsdeel bestaat uit de stedelijke wijken Boswinkel, Ruwenbos, Stadsveld, ‘t Bruggert, ‘t Zwering en Pathmos. Ook het voornamelijk industriële Havengebied en de Marssteden vallen onder Stadsdeel West. Tot slot zijn ook de dorpen Boekelo en Usselo en de buurtschap Twekkelo onderdeel van Stadsdeel West

____
Cijfers Enschede

Enschede is een gemeente in de provincie Overijssel. Gemeente Enschede heeft afgerond een totale oppervlakte van 14.272 hectare, waarvan 14.083 land en 189 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 2.157 adressen per km2. De gemeente Enschede telt 1 woonplaats, 10 wijken en 70 buurten.

Het aantal inwoners in gemeente Enschede is met 11.902 inwoners toegenomen (afgerond is dat 8%): van 147.832 in 1996 tot 159.734 in 2020. Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.

Adressen: 84.040 totaal
Informatie op basis van de BAG (de Basisregistratie Adressen en Gebouwen van het Kadaster). Status 1 september 2020. Gemeente Enschede telt in totaal 84.040 adressen, met 83.972 verblijfsobjecten, 67 standplaatsen en 1 ligplaats.

De gegevens komen uit de regionale cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

____
Enschede (stad van) nu

Vandaag de dag is Enschede een middelgrote stad met voorzieningen voor alle doelgroepen. Zowel de zorg als het onderwijsaanbod zijn zeer compleet. De binnenstad biedt een gevarieerd winkelaanbod, met een goede balans tussen grote ketens en plaatselijke winkeliers. Ook de horeca- en uitgaansgelegenheden in de stad zijn alom aanwezig en zeer divers. Vele sporten kunnen in Enschede worden beoefend. Het buitengebied en de vele parken zijn zeer goed bereikbaar, wat ook sporten in de open lucht of een recreatieve wandeling voor iedereen mogelijk maakt.

Ook cultuurliefhebbers zijn in Enschede aan het goede adres. De stad kent vele festivals en evenementen als de Proef Eet, Grolsch Summer Sounds en de Culturele Zondagen. Het Muziekkwartier biedt onderdak aan onder andere de Schouwburg en het Muziekcentrum. Het evenement Military Boekelo – Enschede, behoort tot de beste van de wereld.

Dit alles maakt Enschede, een bruisende stad tot een aantrekkelijke woonplaats voor alle bevolkingslagen en een interessante bestemming voor een korte vakantie, middagje shoppen of een avondje uit. Er heerst een gemoedelijke sfeer, je voelt je er snel thuis.

Compare Listings